My Instagram

Tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin

A kankalinfélék családjába tartozó növény aranysárga virágzata mézszerû, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepébõl kiemelkedõ virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyõbe csoportosulva állnak. A sárga virágok torkában öt narancsszínû folt van. Ezt a fajt, amelyet „valódi kankalin"-nak is hívnak, fõként lomberdeinkben, hegyi kaszálókon • találjuk. Az Alpok nyúlványain, hegyvidéki és alhavasi réteken honos a sugár kankalin (Primula elatior). Hosszú szárán kénsárga virágai ernyõkben csüngenek, s csak enyhén illatoznak. (Nemcsak hazánkban védett, de már Ausztriában is a kipusztulás szélén áll.) A harmadik faj a cifra vagy füles kankalin, más néven medvefül (Primula auricula) alpesi növény, szigorúan védett és ezért ezt sem szabad leszedni. (A tavaszi kankalin régi magyar nevei közt ezeket találjuk; égikincs, gutaütésfű, Szent Péter kulcsa, szentgyörgyike. - Utóbbi a virágzás idejére utal - A ford.)

Egy társaságban azzal fordult hozzám az asztalszomszédom, hogy egyidejűleg részt vesz egy kúrán Gallspachban. Ez az utolsó reménye. Mivel azonban láthatóan eredmény nélkül ér véget a kúra, nem tudja, mitévő legyen. A legerősebb altatókkal sem tudott aludni. Sem a bécsi, sem a linzi ideggyógyászok nem tudtak segíteni a baján. Mikor este holtfáradtan ágyba kerül, olyan fájdalmat érez a lábában, mintha égő cigarettát nyomnának el rajta. Emiatt testileg-lelkileg teljesen kimerült és kétségbe van esve. Azt mondtam neki, hogy én tudok egy teát. amely nagyon jó álmatlanság ellen. De vajon ser t-e azonnal a hosszú időn át szedett erős altatók ellenére iS? - Kipróbálta. 1976. december 7-én ismerkedtünk meg. Egy hét múlva felkerestem néhány barátját, akik már az ajtóban boldogan újságolták, hogy közös ismerősünk végre megint tud aludni. Egyúttal a lábfájása is megszűnt. A tea nagyon hamar visszaadta az egészségét és megszüntette idegi problémáit. Kezelőorvosa el is kérte tőle ennek az álmatlanság elleni speciális teának a receptjét, ami a következő: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10 gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér.

Ebből a teakeverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk ;/4 liter vízzel és három percig állni hagyjuk. Elalvás előtt isszuk kortyonként, amilyen melegen csak tudjuk. Szükség szerint kevés mézzel édesíthetjük. A teát előnyben kellene részesíteni az összes szintetikus altatóval szemben. Ezek ugyanis rombolják az idegrendszert, a tea viszont minden idegi panaszt megszüntet.

Anyám egykor minden tavasszal szedett kankalint, mert tudta, hogy milyen nyugtató hatással van a szívre és az idegekre. A virágját gyűjtjük, a tőkocsányról lecsipegetve. Kneipp tisztelendő nagy híve volt a kankalinnak. Van egy kép róla, amelyen kankalinnal a kezében látható. Vértisztító hatása révén kiválaszt minden olyan mérgező anyagot, amely köszvényt és reumatikus megbetegedést okoz. Kneipp tisztelendő azt mondja: „Aki ízületi bajra és betegségre hajlamos (a köszvényt és a reumát érti ezen), az hosszabb időn át igyék meg napi egy-két csesze kankalinteát. A heves fájdalmak enyhülnek és idővel teljesen meg is szűnnek."

A kankalintea azonkívül kitűnő ideg- és szíverősítő, mely csillapítja a migrént és az ideges fejfájást, kiválóan hat szívizomgyulladás, vízkór esetén és szélhűdés megelőzésében. Ha a gyökerét megfőzzük, mézzel keverjük, kitűnő teához jutunk, amely segít a hólyagkő elhajtásában.

A következő vértisztító tavaszi teakeveréket ajánlom figyelmükbe: 50 gramm kankalin, 50 gramm bodzahajtás, 15 gramm csalánlevél, 15 gramm pitypang-gyökér.

Egy púpozott teáskanál keveréket '/4 liter vízzel leforrázunk és három percig állni hagyjuk. Napközben kortyonként két csészével fogyasztunk belőle. Esetleg kevés mézzel édesítjük. (Bodzahajtáson a fiatal, éppen felpattanó rügyeket értjük!)

Kiváló gyógyszer szívpanaszok esetén a kankalinvirágból készített bor, melyet tavasszal magunk is elkészíthetünk. Friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és valódi jó fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megihatnak belőle.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi kankalint liter vízzel leforrázunk, rövid ideig állni hagyjuk.

Bor: előállítását és felhasználását lásd a megfelelő szövegrészben!

Altató tea: a keverék összetételét és felhasználását lásd a szövegben! Vértisztító (tavaszi) tea: összetételét és felhasználását lásd a szövegben!