My Instagram

Sárgacsalán

Sárgacsalán

Nedves talajú erdõkben, árkok partján, kerítések mentén, cserjésekben, árnyékos, nedves helyeken nõ mindenhol, ahol a csípõs csalán is megterem. Április-májusban virágzik, hegyvidékeken késõbb is. Hosszú gyökértörzse 50 cm magas egyenes szárat hajt, levelei keresztben állnak átellenesen, tojásalakúak, fûrészelt szélûek, a virágai a levélhónaljakban áiörvökben helyezkednek el. Levelét és virágját gyûjtjük. Hasonlóan a sárga árvacsalánhoz, a fehér árvacsalán (Lamium album) is kitûnõ gyógynövény. Májustól októberig virágzik. Árnyékos, friss gyomtársulásokban, utak mentén találjuk. Leveleit és fõként a virágját gyûjtjük. A belõle készült tea segít a nõknek súlyosabb altesti, menstruációs panaszok esetén; ha napközben két csészével megiszunk belõle. Vértisztító hatású, használ ideges álmatlanság ellen, és a legkülönbözõbb nõi bajokon segít. Különösen a fiatal lányoknak és a hosszasan altesti bántalmakban szenvedõ nõknek kellene nagyon megbecsülniük. A sárga árvacsalán virágját és levelét hasonló panaszok esetén alkalmazhatjuk, különösen vizelési zavarok, hólyagpanaszok. csípõs vizelet, súlyos vesebetegség és szívödéma esetén. Emésztési zavarok, görvélykór (skrofulózis) és bõrkiütések ellen a virágját alkalmazzuk. Ilyenkor egy csésze tea fogyasztandó délelõtt. Fekélyekre és visszerekre teafõzetes borogatást rakjunk.

A sárga árvacsalánt idõs emberek hólyagbénulására ajánlom elsõsorban, de a hólyag meghûlése és vesegyulladás esetén is. Nagyon jót tesz a teafõzetévei készített ülõfürdõ.

Gyógyíthatatlan vesézsugor, vizelési ingerrel járó vesegyulladás és mûvesekezelés esetén nagyon jó eredményt ad a sárga árvacsalán, a közönséges galaj és az aranyvesszõ egyenlõ arányú keveréke. Ha nem kapható sárga árvacsalán, a fehér csalán is megteszi.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teafõzet: 1 púpozott teáskanálnyi sárga árvacsalánt adunk V4 liter vízhez. Csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Borogatás: 3 púpozott teáskanállal V4 liter vízhez, fofraljuk, rövid ideig állni hagyjuk. A • fõzettel benedvesítjük a kendõt, és meleg borogatásként használjuk.

Teakeverék: sárga árvacsalánt, közönséges galajt és aranyvesszõt 1:1 arányban összekeverünk. Ebbõl a keverékbõl egy púpozott teáskanálnyit adunk V4 liter vízhez. Forrázzuk.