My Instagram

Diófa

Diófa

A diófa, másként olaszdió májusban virágzik, még mielõtt a levelei kifejlõdnek. A friss leveleket gyûjtjük júniusban, a zöld diót június közepén, amíg még könnyen átszúrhatjuk, a zöld dió burkát közvetlenül az érés elõtt, mielõtt megbarnul, az érett termést pedig szeptemberben. A diólevélbõl fõzött tea igen hatásos szer emésztési zavarok, így székrekedés, étvágytalanság esetén, továbbá nagyszerû vértisztító. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. A diólevél fõzete, fürdõvízbe keverve igen hatásos minden görvélykóros és angolkóros megbetegedés, csontszú és csontritkulás, valamint gennyes körömgyulladás ellen. Tejkiütés, fej-koszmó, és rüh esetén zöld dió levelének fõzetével mossuk le az érintett helyeket, az eredmény hamarosan megmutatkozik!

Az ilyen fõzettel történõ lemosások illetve fürdõk pattanások, gennyes kiütések, lábizzadás és fehérfolyás esetén is segítenek. Szájpenész-, a fogíny, a torok és a gége megbetegedésekor öblögessünk vele. Erõsebb diólevél-fõzettel készített fürdõ gyógyítja a fagydaganatot. Erõs hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbõrt. Az újabban ismét jelentkezõ fejtetvesség ellefi ez a fõzet kitûnõ szer. A friss levelek más, nemkívánatos rovarokat is elûznek. A Szentiván elõtt, tehát körülbelül június közepén szedett zöld dióból (ennek még nem csontos a héja) kitûnõ dióesszencia készíthetõ, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszûnteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ezenkívül egészen kiváló szer sûrûvérûség ellen.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet V4 liter forró vízzel leöntünk. rövid ideig állni hagyjuk.

Adalék fürdõvízhez és lemosáshoz: teljes fürdõhöz 100 gramm, lemosáshoz egy púpozott teáskanálnyi összeaprított levelet veszünk V4 liter vízzel (lásd az Általános rész-ben a Teljes fürdõnél). Erõs fõzethez dupla mennyiséget veszünk.

Dióeszencia: körülbelül húsz darab, négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy szélesszájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával, úgy hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszûrjük és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belõle. - ízletes diólikõrhöz jutunk, ha a zöld diót 2-3 szegfûszeggel, 1 fahéjjal, egy kis darab vaníliával és egy fél narancs héjával ízesítjük. V4 liter vízben megfõzünk 500 gramm cukrot és ezt lehûtve hozzáöntjük a leszûrt dióeszenciához.