My Instagram

Csalán

Csalán

Egyszer egy orvos rádióelőadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a csalán egyike a leghasznosabb gyógynövényeinknek. Ha az emberiség tudná, micsoda gyógyereje van, nem termesztene mást, csak csalánt. Sajnos igen-igen kevesen ismerik ezt a tulajdonságát.

A csalán minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig. Már az ókorban a legnagyobb megbecsülésnek örvendett. Albrecht Dürer (1471-1528) olyan angyalt is festett, aki csalánnal a kezében repül a Mindenható trónusához. A svájci Künzle tisztelendő írásaiban megemlíti, hogy a csalánt már régen kiirtották volna, ha csípőssége meg nem védi ettől. A rovar- és az állatvilág már rég eltüntette volna.

Egyszer egy hétgyermekes anyát, aki utolsó gyermeke születését követően állandóan ekcémás volt, sikerült rábeszélnem, hogy csalánteát igyék. Hamarosan nemcsak ekcémájától szabadult meg, hanem egyidejűleg fejfájásaitól is, amelyek a szülés óta az ekcéma mellett kínozták. Azért ajánlottam neki a csalánteát, mert azt feltételeztem, hogy ennél az asszonynál legutolsó szülése után veserendellenesség lépett fel, márpedig a csalán vese- és hólyaghomok képződése ellen is hatásos. És a vesemegbetegedés gyakran jár együtt erős fejfájással. Nemsokára megszűnt az ekcémája, és elmúltak a fejfájásai is. Mivel az ekcéma legtöbbször belső eredetű, kezelni is belsőleg kell, amihez vértisztító füvek a legmegfelelőbbek.

A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük. Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást.

Mivel egyúttal a székletürítést is könnyíti, főleg tavaszi kúrához ajánlható. Mióta tudom, hogy a csalánnak milyen gyógyereje van, szokásommá vált egy négyhetes tavaszi teakúra, amikor a friss hajtások megjelennek és egy őszi teakúra, amikor a sarjúkaszálást követően mindenütt friss hajtások bújnak elő ismét. Reggel éhgyomorra, úgy félórával a reggeli előtt egy csészével iszom belőle, napközben pedig 1-2 csészével kortyonként. A reggeli előtti adagot ugyancsak kortyonként kell fogyasztani, hogy hatását növeljük. Egy-egy ilyen ivókúra után összehasonlíthatatlanul jobban érzem magam és minden alkalommal az az érzésem, hogy háromszor annyit tudok teljesíteni, mint általában. A családom és én évek óta nem szedünk semmiféle gyógyszert és rugalmasnak, és fiatalosnak érzem magam. A teának egyébként nincs rossz íze. Cukor nélkül igyuk! Kényesebb fogyasztói azonban fel is javíthatják az ízét némi kamilla vagy borsmenta hozzáadásával. A népi orvoslásban a csalántea hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések, még a tumort is ideértve, a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései, gyomorgörcsök és -fekélyek, bélfekélyek és tüdőmegbetegedések ellen javallt. A teát csak forrázzuk, nehogy az értékes hatóanyag elillanjon belőle. Megelőzés céljából akár egész éven át ihatunk csalánteát, de csak egy csészével naponta. Vírusos megbetegedésektől és baktériummal fertőzött váladékoktól ugyancsak hatásosan véd.

Bizonyos életkorban csökkenni kezd a szervezet vastartalma. Fáradékonyság és kimerültség tünetei lépnek fel ilyenkor, az ember úgy érzi, hogy megöregedett és a teljesítőképessége sem a régi. Ilyen esetben a legjobb eredménnyel alkalmazhatjuk vastartalma miatt a friss csalánt. Átsegít bennünket ezen a mélyponton. Csalánkúra után viszonylag hamar jobban érzi magát az ember testileg, visszatér energiája és alkotókedve, és szemmel láthatólag külsőleg is rendbejön.

Egyszer egy fiatal nő keresett fel Urfahrból, vérszegényen, gyomor- és epepanaszokkal. Kísérőjelenségként erős fejfájásai voltak. Csalánteát javasoltam neki. Valamivel később véletlenül összefutottam vele. Végtelenül boldogan mesélte el, milyen gyorsan segített rajta a csalán. Egész családja használja most már ezt a gyógynövényt.

Vízkór esetében a csalán erős vízhajtó hatása segít. Vérképző tulajdonsága sápkór, vérszegénység és más súlyos vérmegbetegedés esetén is hatékony segítséget biztosít. Más gyógynövénnyel együtt a csalán még leukémia esetén is eredményesen alkalmazható (Lásd a Leukémiáról szóló fejezetet). Ha valamilyen allergiában szenvedünk (szénanátha is ide tartozik) fogyasszunk hosszabb időn át csalánteát.

A csalán ellenállóbbá tesz bennünket, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, segít köszvényes és reumatikus panaszok esetén is. Egy eichstátti hölgy három évig állt orvosi kezelés alatt nagy fájdalmakkal járó isiász miatt. Fél év alatt megszabadult minden fájdalomtól, ehhez mindössze hat teljes fürdő kellett, amelyet alkalmanként 200 gramm csalánból készítettek.

Nemrégen megismerkedtem egy 50 év körüli hölggyel, aki ritkás hajzata miatt kénytelen volt parókát viselni. Emiatt azonban meg a maradék haja is kihullott. Azt tanácsoltam neki, hogy mossa meg a fejét friss csalán főzetével majd pótlólagosan csalángyökérből készült főzettel is. Megfogadta a tanácsomat, és hétről hétre látni lehetett, hogyan nőtt ki újra a haja és lett egyre dúsabb. Minden hajnak jót tesz a csalántinktúra, amit tavasszal vagy ősszel szedett csalángyökérből mi magunk is igen könnyen előállíthatunk (lásd a Felhasználási módoknál a Hajmosás és a Csalántinktúra bekezdést). Én magam is naponta bedörzsölöm a fejbőrömet ezzel a tinktúrával, még utazásaimra és előadásaimra is magammal viszem. Az eredmény jól látható: a fejbőr korpamentes, a selymesen csillogó haj laza, sűrű és hajlékony.

Óriási segítséget nyújt a csalán érszűkület esetén is. Nem egy ember, aki érszűkületben szenved, elkerülheti a lábamputációt, ha idejében csalángyökérből készült lábfürdőt vesz (lásd a Felhasználási módoknál).

Minden görcs, akárhol jelentkezik is, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő. Ez vonatkozik a koszorúér-szűkület speciális esetére is. Hajoljunk a fürdőkád fölé, és langyos csalánfőzettel mossuk le a szívtájékot, egyúttal finoman masszírozzuk is.

Egy 51 éves bajorországi asszony 28 éve szenved sipolytól és ez alatt az idő alatt leírhatatlan kínokat állt ki. A professzor, akinek a tanácsát kérte, meggondolandónak vélte az operációt, mivel a fisztula az arcon, a járomcsont alatt volt. 1978-ban ez a szerencsétlen teremtés egy laikus gyógyászhoz fordult, aki mindenekelőtt több megértést tanúsított iránta. Nyerskosztot, légzésterápiát és pszichokibernetikát írt elő neki. Elviselhetőbb lett az állapota, de gyógyulás nem következett be. 1979 márciusában kezdett el gyűjteni friss csalánt és naponta háromcsészényit ivott meg a csalánteából, amihez alkalmanként egy teáskanálnyi svédkereserűt kevert. Azt írja: „Pontosan 14 nap múlva arcfisztulám begyógyult és fájdalmaim teljesen megszűntek. És így maradt a mai napig."

Újra és újra örömmel hallom, hány ember tapasztalja meg a saját testén a csalán gyógyító hatását. Erről számolt be nekem nemrég egy asszony, aki hónapokon keresztül fogyasztott csalánteát. Jóllehet minden nap nehéz munkát végzett, nem volt már fáradt és kimerült, ráadásul eltűnt gennyedő tyúkszeme, ami combjáig kisugárzó fájdalmakat okozott neki, de amelynek kezelésére a túlhajszolt munka mellett nem fordított elég időt. Ugyanúgy megszűnt a körömgombája, amelynek a műtéti eltávolítására sehogy sem tudta elszánni magát. Ime, így segít hát ez a kiváló, vértisztító és vérképző növény, amelyre nem lehet elégszer hivatkozni. Egy másik asszony arról írt nekem, hogy a csalán évekig tartó, kínzó ekcémától szabadította meg. Életem reménysugarai az ilyen levelek. Arról tanúskodnak, hogy megbízhatunk gyógynövényeink segítségében, bárhol is használjuk őket.

Egyszer egy idősebb férfi állított be hozzám könnyekkel küszködve. Három évvel azelőtt influenzában megbetegedett. Azóta a vizelete sötétbarna, és elviselhetetlen fejfájás gyötri. Nem segítettek sem a tabletták, amiket felírtak neki, sem az injekciók, amiket végül már a fejébe kapott. Ellenkezőleg, fejfájása csak egyre erősebb lett, úgyhogy már az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. Lelket öntöttem belé és friss csalánt rendeltem neki. Két és fél liter csalánteát kellett meginnia naponta. Négy nap múlva telefonon közölte velem, hogy fejfájása teljesen megszűnt. Valamivel később egy asszonnyal már azt üzente, hogy sokkal jobban érzi magát, mint az influenza előtt. Ön is használja fel a friss csalánhajtásokat, különösen tavasszal és tartson velük salaktalanító kúrát. El fog csodálkozni, milyen jótékony a hatásuk! Egy Elisabeth-rendi kedves nővér Klagenfurtból ugyancsak megfogadta a tanácsaimat és elcsodálkozott az eredményen. A csalántea és a májdiéta hatására igen rövid időn belül megszabadult azoktól a foltoktól, amelyek a hasán valamint a keresztcsont tájékán keletkeztek, és erős viszketést okoztak, és sehogysem akartak eltűnni. Egy másik, hasonló esetben is gyorsan segített a csalántea.

Kaptam egy levelet a karintiai Dellachból, ebből idézem a következőket: „Isten fizesse meg felbecsülhetetlen segítségét, amelyben tanácsaival részesített. 19 éve tartó betegségemmel végigjártam egész Ausztriában számos neurológiai intézetet. Egyetlen orvos sem tudta megmondani, tulajdonképpen mi a bajom, nemhogy segíteni tudtak volna. Egy hétig csalánteát ittam, és csodával határos módon elmúlt a betegségem, mintha nem is lett volna soha." Az említett tényekből kiviláglik, milyen gyorsan segíthetnek gyógynövényeink. Mindenesetre ilyenkor napi egy csésze tea nem elég, súlyosabb esetekben legkevesebb két literrel meg kell inni belőle napközben, kortyonként fogyasztva.

Egy üzletasszony mesélte nekem, hogy kirándulásokra, utazásokra és üzleti utakra mindig visz magával csalánteát egy termoszban. Esküszik a jó hatására. Nemcsak kiválóan oltja a szomjat, hanem fel is frissít és elmulasztja a fáradtságot.

Még egy fontos megjegyzés: isiász, lumbágó, valamint a kar és a láb ideggyulladása esetén nagyon óvatosan, finoman masszírozzuk friss csalánnal a beteg testrészt. Isiásznál például a bokától kezdve a lábszár külső oldalán haladva a csípőig, onnan a belső oldalon vissza egészen a bokáig, nagyon lassan kenjük végig friss növénnyel a testet. Ezt csináljuk meg kétszer, majd befejezésül a csípőtől indulva lefelé a fart is bekenjük. Hasonlóképpen járjunk el más testrészeken is. Utána a bőrt hintőporozzuk be.

Nem kell-e megköszönnünk Istennek, hogy ilyen csodatévő gyógynövényt adott minekünk? Rövidre szabott életükben az emberek figyelmetlenül mennek el mellette, inkább fájdalomcsillapító tablettákhoz folyamodnak, amelyekből rengeteget vesznek be. De igazán segíteni gyakran csak a mi remek, feledésbe merült gyógynövényeink tudnak.

Végül még egy élményemet szeretném elmondani, amely mély benyomást tett rám. Kis városunkban megismerkedtem egy idős hölggyel, aki elmesélte nekem, hogy az orvosa előrehaladott gyomorrákot állapított meg nála. Nem szánta rá magát az operációra, tekintettel magas korára. És ekkor valaki azt tanácsolta neki, hogy igyék csalánteát. Minden nap elment hát egy kertbe, ahol a kerítés mentén burjánzott a csalán és mindannyiszor hazavitt belőle egy jó maréknyit. Mikor egy idő után felkereste az orvost, az csodálkozva kérdezte tőle: „Úgy, szóval mégiscsak megoperáltatta magát? Dehát nem látok semmiféle heget!" A sejtburjánzás teljesen megszűnt és az idős asszony egészségben élhette le hátralévő éveit. De egyáltalán nem szükséges, hogy a dolgok ilyen messzire jussanak. Soha ki sem fejlődhet valami rosszindulatú betegség, ha ezt a remek növényt nemcsak tiszteljük, de szabályos időközökben varázslatos erejét tea formájában kihasználjuk.

És még egy jó tanács: Még ma kezdje meg a csalánkúrát! Minden gyógyszertárban és gyógynövénykereskedésben lehet kapni szárított csalánt. Legyen a háztartásunkban megint gyógynövény! Ollóval és kesztyűvel felszerelkezve tavasszal gyerünk ki a természetbe! Nagy örömet okoz mindenkinek, hogy maga szedi a csalánt Isten szabad ege alatt. Azt tapasztaljuk, minél frissebb állapotában használjuk fel, annál biztosabb a gyógyhatása. Gondoljon közben a téli készletre is, amelyhez a legjobb májusi csalánt gyűjteni. Töltse el örömmel, hogy az egészségéért saját maga is tehet valamit Azt írja Westfáliából egyik olvasóm: „A szomszédom a csalánt a rovarok és a kártevők irtására is használja a kertjében. Nagyobb mennyiségű csalánt rak egy körülbelül 300 literes víztartályba (tehetünk azonban kevesebbet is), és hosszabb ideig állni hagyja benne, hogy kiáztassa. Aztán ezzel a csalános vízzel öntözi meg többször is az összes növényét, amiket így bármiféle vegyszer nélkül megvéd a rovaroktól. Még a sárgarépába se mennek bele a férgek aztán!"

Ha a csalán eredményes alkalmazásáról további információkat szeretne szerezni, olvassa el „Maria Treben gyógyeredményei" című könyvecskémet, amely a W. Ennsthaler Kiadónál jelent meg.

Másrészről viszont nagyon sok mezőgazda megcsinálja manapság azt, hogy a tiszta erdő- és zöldellő legelőszéleken, az utaktól és más szennyező objektumoktól távol burjánzó csalánosokat gyomirtó szerrel lepermetezi. És így jutnak el az emberi szervezetre ártalmas mérgek az erdők még érintetlen szögleteibe. Az eszükbe sem jut, hogy ilyenkor madarakat és hasznos rovarokat is elpusztítanak. Nagyon sok paraszt már nem szán időt arra, hogy a csalánt lekaszálja. Milyen vakok is lettünk mi emberek!

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teaöntet: 1 púpozott teáskanál csalán 1/4 liter vízhez: csak forrázzuk, rövid ideig áztatjuk.

Csalántinktúra: a tavasszal vagy ősszel kiásott gyökereket kefével megtisztítjuk, apróra vágjuk és üvegbe tesszük. 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük és valamilyen meleg helyen 14 napig állni hagyjuk.

Lábfürdő: összemaréknyi (két maréknyi), kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt (szárát és levelét) 5 liter vízben egy éjszakán át áztatunk és másnap felforralunk. Amilyen melegen csak bírjuk, 20 percig áztassuk benne lábainkat. A csalán a lábfürdő idején is benne marad a vízben. Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

Hajmosás: egy ötliteres edényben 4-5 összemaréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután öt percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, jó összemaréknyit áztassunk hideg vízben egy éjszakán át, másnap forraljuk fel és 10 percig hagyjuk állni. A fej mosásához ilyenkor színszappant használjunk.