My Instagram

Erdei aranyvessző

Erdei aranyvessző

Forrasztófûnek, aranyos istápfûnek, veres gyûrûfûnek, Szent Péter botjának is nevezik. Ezt a gyógynövényt erdõszéleken, vizesárkokban, bozótosokban és erdei tisztásokon lehet megtalálni. Szára, amelyen aranysárga virágfürtök nyílnak, körülbelül 80 cm-re nõ meg. Fészkes virágzatát gyûjtik, júliustól októberig. Bélmegbetegedések, bélvérzések ellen használják. Mindenekelõtt azonban az erdei aranyvesszõt mint a vesemegbetegedések kiváló gyógyszerét dicsérik. Virágzata és levelei hűsítőén hatnak, és mivel vízhajtó, minden vese- és hólyagbántalomra ajánlható. A jeles svájci természetgyógyász, Künzle tisztelendő beszámolt egy 45 év körüli férfiről, akinek súlyos vesepanaszai voltak, és állapota egyre rosszabb lett. Végül is egyik veséjét el kellett távolítani. A másik veséje szintén elgennyesedett, és nem működött rendesen. Ekkor a férfi elkezdett egy kúrát. Aranyvesszőt, közönséges galajt és a sárga árvacsalánt kevert össze egyenlő arányban, teát készített és naponta 3-4 csészével kortyolgatott ebből, mire a panaszai teljesen megszűntek, mint mondotta, két hét leforgása alatt.

Az erdei aranyvessző közönséges galajjal, fehér vagy sárga árvacsalánnal összekeverve vesezsugor, vesemendencegennyesedés és művesére kapcsolás esetén is alkalmazható. Az általam javasolt gyógyfüves kezelés sikerre vezetett mindhárom esetben: Felkeresett egy 52 esztendős férfi, akiről az orvosok már le is mondtak, évek óta tartó gyógyíthatatlan vesezsugora miatt, és nyugdíjba küldték korkedvezménnyel. Lihegve, verejtékezve vonszolta fel magát a lépcsőn, hozzám, az első emeletre és levegőért kapkodva vetette bele magát a karosszékbe. Nem egészen egy hét múlva, miután naponta megivott három csészével az általam megadott teakeverékből, máris lényegesen jobban érezte magát. De minden gyógyfüvet a természetből frissen szerzett be. A harmadik hét után már nem voltak panaszai.

A vesék lereagálnak minden érzelmi folyamatot az embernél. Ezért van az, hogy egy lelki megrázkódtatást követően, legyen az egy kedves hozzátartozónk váratlan halála vagy akár egy baleset, mindig a vesék szenvedik meg a legjobban. Az erdei aranyvessző olyan gyógynövény, amely az ember érzelmi állapotát igen kedvezően befolyásolja. Éppen ezért, ha csalódás ér bennünket, vagy más lelki megterhelést kell elviselnünk, feltétlenül igyunk aranyvessző-teát.

A gyógynövények angyala ott áll közvetlenül az aranyvessző mellett. Ennek a növénynek a kiegyenlítő-közömbösítő hatását egy súlyosabb érzelemváltozás esetén olyannak érezzük, mintha egy kéz simogatna, cirógatna bennünket. Már a látványa is megnyugtatóan hat ránk a tájban. Hálásaknak kellene lennünk, hogy egy ilyen vigaszhozó növényt tudhatunk a közelünkben.

FELHASZNÁLÁSI MÓD

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál aranyvesszőt adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk és rövid ideig állni hagyjuk. A megadott összetételű teakeverékből ugyancsak egy púpozott teáskanáilal veszünk és úgy készítjük, ahogy fentebb leírtam.