My Instagram

9. Magas vérnyomás

A csendes gyilkos

Amerikában minden harmadik felnőtt vérnyomása magas. A magas vérnyomásban szenvedők esélye arra, hogy szívrohamot kapnak, háromszor nagyobb, a szívelégtelenség kialakulásának esélye ötször, az agyvérzés pedig nyolcszor valószínűbb a normális vérnyomásúakhoz képest.

Mikor magas a vérnyomásunk?

  A magas vérnyomás szisztolés vérnyomásként definiálható (felső szám), ha ez az érték makacsul 140 felett van és a diasztolés nyomás (alsó szám) 90, vagy efeletti. Még ha nincsenek is tünetek – ezért nevezik csendes betegségnek –, az ilyen adatok egyre előrehaladó, súlyosbodó elváltozásokat okoznak a véredényekben, míg az első jelzés meg nem érkezik: általában agyvérzés vagy szívroham.

Mitől szökik fel a vérnyomás?

  Bizonyosfajta daganatok, vesebetegségek következtében, azonban a köznapi magas vérnyomásos esetek 90 százalékában nem mutatható ki különleges szervi összefüggés. Ezt a betegséget nevezik esszenciális magas vérnyomásnak, amelynek kialakulásához a következő tényezők járulnak hozzá:
  • Túlzott sóbevitel. Talán meglepő, de a világ össznépességének 80 százalékánál nem mindennapos a magas vérnyomás – ezeken a területeken kevés sót fogyasztanak. Azokon a vidékeken pedig, ahol magas a sófogyasztás, mint például Japánban, ez a betegség szinte járványszerű, a felnőttek mintegy felét érinti. Az amerikaiak átlagosan 10-20 gramm sót fogyasztanak naponta – ez 2-4 teáskanál sónak felel meg, és 10-20-szor több, mint amennyire a szervezetnek szüksége van!
  • Elhízás. Majdnem mindenki, akinek jelentős súlyfölöslege van, végül tapasztalni fogja, milyen a magas vérnyomás. Csak idő kérdése.
  • Artériás lerakódás (plakk). A beszűkült vagy eltömődött artériák a vérnyomás fokozására kényszerítik a szervezetet, hogy a szükséges oxigént és táplálékot a test sejtjeihez eljuttassa.
  • Ösztrogén. Ez a hormon, amely a fogamzásgátló tablettákban található és arra is használatos, hogy enyhítse a menstruációs tüneteket, ugyancsak sóvisszatartó hatású. Azzal emeli a vérnyomást, hogy nagy mennyiségű folyadékot tart vissza a szervezetben.
  • Alkohol. Tudományos tanulmányok bizonyították, hogy a mindennapos magas vérnyomásos esetek 5–15 százalékának oka az alkoholfogyasztás.

Miért fogyasztanak olyan sok sót az amerikaiak?

  Manapság igen nehéz elkerülni a sót. Sófogyasztásunk kb. 75 százaléka a gyors, félkész, előre feldolgozott ételekből származik. A sós íz iránti hajlamot könnyű kialakítani, és a körülöttünk nagy bőségben megtalálható sós csemegék, ropogtatnivalók is ehhez szoktatnak hozzá bennünket.

Mi a helyzet a magas vérnyomás gyógyszeres kezelésével?

  Az elmúlt néhány év lavinaként zúdította ránk az új gyógyszereket, amelyek hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást. Néhányuk életmentő hatású. Legtöbbjük azonnali eredménnyel jár. Ez az a gyors beavatkozás, amelyet az amerikaiak annyira szeretnek.
  Ha közelebbről vizsgáljuk a magas vérnyomás gyógyszeres kezelését, felszínre kerül néhány nyugtalanító tény:
  • A gyógyszerek nem gyógyítják a magas vérnyomást, csak szabályozzák.
  • Számos esetben a gyógyszereket az életben maradásért kell bevenni. A kellemetlen mellékhatások között megjelenhet a kimerültség, a depresszió, és a szexuális érdeklődés hiánya.
  • Miközben a gyógyszerek védelmet nyújthatnak az agyvérzés ellen, nem védenek a szívkoszorúér atherosclerosisa (a szív artériáinak eltömődése) ellen. Sőt valójában elősegítik az atherosclerosist, a cukorbajt és a köszvényes ízületi gyulladást.

Milyen alternatívák léteznek?

  Számos fontos tudományos tanulmány kimutatta, hogy egyszerű étrendi és életmódbeli változások képesek visszafordítani és megszüntetni a köznapi magas vérnyomást néhány héten belül, gyógyszerek nélkül is.
  • Az emberek nagy százaléka érzékeny a sóra – áldásukra, javukra válna, ha csökkentenék a mennyiségét étrendjükben.
  • A súlyveszteséggel általában együtt jár a vérnyomásszint csökkenése is. A súlyfölösleg csökkentése gyakran az egyetlen kezelés, amelyre a vérnyomás emelkedésének visszaszorításakor szükség van.
  • A zsírszegény, rostban gazdag étrend kb. 10 százalékkal csökkenti a vérnyomást még súlyveszteség vagy sókorlátozás nélkül is. Valószínűleg a vér hígulása – ami a kevesebb zsírfogyasztás következménye – hozza létre ezeket a kedvező változásokat.
  • Ha száműzzük étrendünkből az alkoholt, csökken a vérnyomásunk, és az absztinencia számos más területen is kedvező befolyással van testünkre.
  • A mozgás is leszorítja a vérnyomást azáltal, hogy csökkenti a periférikus artériás ellenállást. Ráadásul a rendszeres testgyakorlás elősegíti az általános egészséget, a jó közérzetet is.
  A vérnyomásuk befolyásolására gyógyszereket szedő embereknek nem szabad orvost játszaniuk és megváltoztatni az adagokat, vagy saját szakállukra abbahagyni a gyógyszerszedést. Ám akik hajlandók átállni az egészséges életvitelre, majd meglátják, hogy orvosuk mennyire örül, ha segíthet nekik kialakítani a számukra megfelelő étkezést és testgyakorlást a magas vérnyomás kiküszöbölésére.