My Instagram

8. A szívbaj

Azonos forgatókönyvek

A sportvilág ujjongott, amikor a Yale Egyetem korábbi elnöke, dr. Bart Griamotti a baseballszakosztály vezetője lett. Néhány hónappal később a nemzet könnyezett, amikor ez a köztiszteletben álló ember 51 éves korában, szívroham következtében elhunyt. Az efféle forgatókönyvek Észak-Amerika-szerte naponta több ezerszer lejátszódnak. A szívbaj jelenleg minden tíz amerikaiból négyre halálos csapást mér.

Nincs megoldás? Ennek így kell lennie?

  Igen is, meg nem is.
  Ameddig az amerikaiak továbbra is zsiradékokban gazdag táplálékon élnek, a statisztika nem változik.
  Évek óta tudjuk, hogy a nagy zsír- és koleszterintartalmú étrend a szívkoszorúér-megbetegedés elsődleges oka.
  Viszont van megoldás: hagyjunk fel a magas zsírtartalmú ételek fogyasztásával! Ha így étkezünk, ez segít megelőzni, sőt kiküszöbölni, meggyógyítani a szívbajt.

Tehát a szívbaj gyógyítható?

  Az elgondolást maga az élet vitte sikerre. Dr. Ornish beszámolója, amely 1990-ben jelent meg a Lancet orvosi folyóiratban, igencsak megrázta az orvostársadalmat. Dr. Ornish egy évet töltött ötven, előrehaladott szívbetegségben szenvedő ember tanulmányozásával. Sokukat már bypassműtétre is előjegyezték. Találomra két különböző csoportba osztotta a betegeket. Mindkét csoportot felkérte, hogy hagyjanak fel a dohányzással és naponta gyalogoljanak. Ezenfelül az első csoportnál stresszkezelést is alkalmaztak, vegetáriánus étrendre állították be őket, amelyben a zsiradékból származó kalória kevesebb volt, mint 10 százalék, és egyáltalán nem tartalmazott koleszterint.
  A második csoportnak az American Heart Association (Amerikai Szívtársaság) szívbetegek számára előírt “Prudent Diet”-jét (“körültekintő diéta”) adták. Ez az étrend 30 százaléknyi zsírkalóriát és 300 mg koleszterint engedélyez naponta.
  Az év végén, amikor eredményeiket az American Heart Association tudományos ülése elé terjesztették, azok Amerika-szerte a lapok címoldalára kerültek. Dr. Ornish beszámolt arról, hogy azoknak, akiket igen zsírszegény étrenden tartottak, nemcsak a vérkoleszterinszintjük esett vissza átlagosan 40 százalékkal, de beszűkült, lerakódásokkal teli artériáik is valóságosan kitágultak, s több vért és oxigént engedtek eljutni a szívizomhoz. A szívbaj a szó legszorosabb értelmében kezdett visszafejlődni. Az idősebb emberek – akiknél a betegség már igen előrehaladott volt – mutatták a legjobb eredményeket.
  Az úgynevezett “körültekintő étrenden” élő csoportnál azonban egyáltalán nem volt koleszterinszint-visszaesés, és koszorúereik is egyre jobban beszűkültek. Szívbajuk gyakorlatilag rosszabbodott.

Az American Heart Association étrendje egyáltalán nem segített?

  Úgy tűnik, hogy a szívbetegség megelőzésére és kezelésére kialakított “körültekintő étrend” nem vált be. A sajtókonferencián dr. Ornish így összegezte mondanivalóját: “Az American Heart Association mérsékelt étrendi javaslatai nem mentek elég messzire ahhoz, hogy hatékonyan és eredményesen befolyásolják az előrehaladott szívkoszorúér-betegséget. Azoknak az embereknek, akiknél klinikailag kimutatták a betegséget, túl kell lépniük ezen az étrendi előíráson.”
  Évek óta tudjuk, hogy korunk számos szívbetegsége közül jó néhányat meg lehet előzni, ugyanakkor milyen izgalmas felismerni azt is, hogy megfelelő feltételek mellett a folyamat visszafordítható, sőt gyógyítható. Ez a forradalmi tanulmány azt feltételezi, hogy megfelelő étrend alkalmazásával kiehetjük magunkat a szívbetegségünkből.