My Instagram

Martilapu

Martilapu

Tavasszal, amikor mezõink és lankáink még alig zöldellnek, a barkák is épp csak kezdenek kibomlani, a koratavasz elsõ hírnöke, a martilapu (szattyu, farkastalpfû, kisédeslapu, körömfû, lókörmû martilapu) már nyitogatja élénk sárga fészkes virágzatát.

Nedves földeken, töltésoldaiakon, kavicsgödrökben, parlagokon és törmelékhalmokon tömegével találjuk a martilapu virágait, melyek jóval a levelek megjelenése elõtt bújnak ki a földbõl. A méheknek és a rovaroknak ez jelenti az elsõ táplálékot. A martilapu csak agyagos földben marad meg, éppen ezért úgyszólván ismertetõjele annak. Ezek a virágok a legelsõk, melyekbõl téli készleteinkhez gyûjthetünk. Nyálkaoldó, gyulladásgátló tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdõasztma és mellhártyagyulladás, sõt még kezdõdõ tüdõtuberkulózis ellen is eredményesen alkalmazhatjuk. Elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség ellen ajánlatos naponta többször mézes martilaputeát inni jó forrón. Késõbb májusban megjelennek a felül zöld, alul ezüstfehér, nemezes levelek, melyeket C-vitamintartalmuk miatt leveszöldségként és tavaszi salátának is felhasználhatunk. Mivel a. levelek több hatóanyagot tartalmaznak, mint a virágok, ezért azokat is gyûjtsük, hogy a kettõbõl teakeveréket készíthessünk.

Az ókor természetgyógyászaitól Kneipp tisztelendõig mindenki egyöntetûen dicséri a martilaput. A friss leveleket jól mossuk meg, törjük össze, és ezt a pépet rakjuk a mellkasra, tüdõmegbetegedések, orbánc, szövetsérülések, kékesvörös duzzanatok, de még nyálka-tömlõ-gyulladás esetén is segít. Ennek a pépes borogatásnak elképesztõen jó a hatása. A martilapulevelek erõs fõzetébõl készített borogatással skrofulás fekélyeket kezelhetünk. Virágjával és levelével egyaránt végezhetünk gõzölést krónikus hörghurut és fullasztó légszomj esetén, ilyenkor naponta többször kell inhalálni. Igen hamar nagy megkönnyebbülés áll be. A dagadt lábakat naponta többször fürdessük martilapulevél fõzetében.

A martilapu levelébõl készíthetünk szirupot, amely tüdõbántalmak és hörghurut esetén nagyszerûen beválik. Egy cserépfazekat vagy uborkásüveget töltsünk meg felváltva egy réteg levéllel és egy réteg nyerscukorral, hagyjuk ülepedni és töltsünk utána, míg az edény tele lesz. Duplán összehajtott erõs pergamennel vagy celofánnal jól lekötjük, és a kertben valami védett helyen egy lyukba beleállítjuk. Deszkát helyezünk föléje és földet lapátolunk rá. Az egyenletes meleg megerjeszti. Nyolc hét elteltével kivesszük az edényt a földbõl, és az így nyert martilapu-szirupot egyszer-kétszer felforraljuk. Lehûtve kisebb, üvegekbe töltjük. Teáskanálnyi adagokban fogyasztva, védelmet jelent influenzás idõkben.

Asztmás megbetegedés, tartós hörghurut és dohányosok légcsöbántalmára tavasszal két-három teáskanálnyi, a martilapu levelébõl frissen kipréselt lé egy csésze húslevesben vagy meleg tejben fogyasztva nagyon jó szolgálatot tesz. Vénagyulladás esetén friss levélzúzalékból és a tej friss fölébõl (tejszínbõl) kenõcsszerû masszát készíthetünk, amit a gyulladásos testrészre teszünk, és egy kendõvel finoman átkötjük. A martilapu frissen kifacsart leve fülbe csepegtetve csillapítja a fülfájást.

KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓ TEA

Ha köhögéscsillapító, nyálkaoldó teát akar készíteni, egyenlő arányban keverjen össze martilapuvirágot és -levelet, ökörfarkkóró-virágot, tüdőfüvet és lándzsás útifűlevelet. Ebből a keverékből két teáskanálnyit adjon V4 liter vízhez és forralja fel. Naponta három csészényit édesítsen meg mézzel és melegen, kortyonként fogyasszon el.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi virágot (később ugyanannyi virágot és levelet összekeverve) adjunk V4 liter vízhez, csak forrázzuk és rövid ideig hagyjuk állni.

Pakolás: a friss leveleket péppé zúzzuk és felrakjuk.

Inhalálás: púpozott evőkanálnyi virágot és levelet leforrázunk és a gőzét egy kendő alatt belélegezzük. Naponta többször ismételjük.

Lábfürdő: megfelelő mennyiségű vízben felforralunk összemaréknyi martilapulevelet, rövid ideig állni hagyjuk. Fürdési idő: 20 perc..

Friss lé: alaposan megmosott, friss levelekből gyümölcs-centrifugával nyerjük ki a levet.

Szirup és teakeverék köhögés és rekedtség ellen: lásd a vonatkozó szövegrészt.