My Instagram

Madársóska

Madársóska

Megtalálható fenyvesekben, bükkösökben, gyertyánosokban, ahol az erdő alját szőnyegszerűen borítja be világoszöld leveleivel és apró, fehér virágaival. Látványa szívet derítő. Gombászás közben olykor lehajolok egy-egy levélért és megeszem. Virágait kisebb mennyiségben gyűjtöm egy teakeverékhez, amelyet később ismertetek.

A madársóskát nem szárítjuk, kizárólag frissen használjuk. Megszünteti a gyomorégést, az enyhébb máj- és emésztési zavarokat. Ezek ellen a panaszok ellen napi két csésze hideg teát kell inni. Sárgaságnál, vesegyulladásnál, bőrkiütéseknél és féregűzéshez ugyanennyi teát fogyasztunk - melegen.

A népi gyógyászat a madársóska frissen préselt levét ajánlja kezdődő gyomorrák, rákszerű belső és külső fekélyek és daganatok ellen. A friss levet turmix-géppel állítjuk eiő. Óránként 3-5 cseppet fogyasszunk ebből vízben vagy gyógyteában. A rákszerű külső fekélyeket közvetlenül bekenjük vele.

Az ún. reszkető bénulás vagy Parkinson-kór esetén óránként 3-5 cseppet vegyünk be a léből forrázott cickafarkteában, külsőleg pedig a hátgerinc bedörzsölésére használjuk. A hígítást és az adagolást mind a gyomorrák, fekély, daganat, mind a Parkinson-kór esetén lelkiismeretesen be kell tartani.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 evőkanál friss levelet V2 liter vízzel leforrázunk, rövid ideig állni hagyjuk. Friss lé: megmossuk a leveleket és kiturmixoljuk a levét.