My Instagram

Mandula

A különleges aromájú mandula a kedvenc csemegék közé tartozik. Az egyik legismertebb édesség, ami belőle készül, a marcipán, melynek hazánkban is nagy hagyománya van annak ellenére, hogy Magyarországon a növény csak ritkán terem. Elsősorban a meleg, mediterrán jellegű vidékeket szereti.

A mandula bármilyen meglepő, de szoros kapcsolatban van a barack- és szilvafélékkel, nem véletlen, hogy a sárgabarackmag aromája nagyon hasonlit rá. A történeti adatok szerint a mandula az egyik legrégebben termesztett növény, elsőként Törökországban, Görögországban és Cipruson művelték Kr.e. 3000 körül. Egyes feltételezések szerint a mandula első fajtái Kinából érkeztek erre a vidékre a selyemúton keresztül, de nem mint áru, hanem mint kereskedők úti elemózsiája.

A Biblia többször is emliti a mandulát. Legelőször az idős Jákób, mint ajándékot küldi fiain keresztül Egyiptomba, a számára ismeretlen és hatalmas férfinek (1Móz. 43,11), akiről később kiderül, hogy meghaltnak hitt fia, József az. Az Ószövetségi sátortemplomban a gyertyatartó diszitései közül néhány hasonlitott a mandulavirágra (2Móz 25,33;37,19-20). Áron vesszeje is mandula volt, hiszen amikor kihajtott, mandulát érlelt (4Móz 17,8). Jeremiásnak első látomása részeként Isten egy mandulavesszőt mutatott meg, mellyel arról kivánta biztositani, hogy Isten szava megbizható (Jer 1,11-12). A mandulafa virágjának elvirágzásával a Szentirás az öregedést és az elmúlást is szimbolizálja (Préd. 12,7).

A Római Birodalomban szokás volt, hogy mandulát adtak ajándékba a fontos küldöttségeknek vagy a jó barátoknak. Az esküvői szertartásokon pedig mandulát dobáltak a vőlegényre és a menyasszonyra, hogy sok gyermekük szülessen. Későbbi korokban ugyanebből az okból a cukrozott mandulát csomagoltak papirba, és ezt adták át az ifjú párnak.

A Kr.u. 8. században az arab hóditók bevonultak Spanyolország és Portugália mai területére. Mivel hiányoztak nekik az otthoni ételeik, igy nagyon sok gyümölcsfát, köztük mandulafát is telepitettek oda. Lényegében ők találták ki a marcipán receptjét is, és tőlük vették át a keresztes hadjáratban résztvevők a 11. században. A 16. században sok Perzsa vándorolt ki Észak-Indiába, és magukkal vitték a mandulát is, ami Indiában is népszerű lett, sőt, itt készitettek először mandulatejet. A 18. században ferences szerzetesek vitték ki a növényt Amerikába, és elsősorban Kaliforniában hoztak létre nagy mandulaültetvényeket.

A mandulához napjainban is kötődnek szokások és hiedelmek. Svédoszágban karácsonykor rizspudingot készitenek, és az egyik közepébe elrejtenek egy mandulát. Úgy tartják, hogy aki megtalálja, annak lesz szerencsés az éve. Egyesek szerint, ha alkoholfogyasztás előtt valaki mandulát eszik, akkor jobban birja majd az italt, és nem lesz másnapos. Megint mások szerint a bőséges mandulaevés növeli a nők kebelméretét. Természetesen ezeken a feltételezéseken nem érdemes eldondolkozni, maximum megmosolyogjuk őket.

A mandula egészségünkre gyakorolt hatásait számos vizsgálatokban igazolták, de várhatóan további hatásokat is kimutatnak majd tartalomanyagai alapján. Kiemelkedik vastartalma, azonban szerint a sok vasnak csupán 10%-a hasznosul a szervezetben, de ez még igy is viszonylag nagyobb mennyiséget jelent. Kiemelendő még béta-sziteszterol, olaj, B- és E-vitamin, valamint ásványi anyag tartalma. Ugyanakkor azt is meg kell emliteni, hogy a mandulában cián is található, ezért nem ajánlott belőle sokat fogyasztani. Másrészt előfordult, hogy a vegetáriánus szülők az alig több mint féléves gyermeküket mandulatejen tartották, aminek következtében súlyos fejlődési elmaradásban szenvedett. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a mandula sem csodaétrend, csupán egy lehetőség, és okosan használva megtalálhatjuk megfelelő helyét étrendünkben.

Koleszterinszint csökkentő hatás

A szervezet magas koleszterin és triglicerid szintje felelős lehet a súlyos sziv- és érrendszeri betegségek kialakulásáert. Manapság sokan szenvednek ilyen megbetegedésben, és a koleszterin csökkentése érdekében számos új szert fejlesztettek ki. Ugyanakkor vannak természetes források is, ilyen például a mandula. Kimutatták, hogy akár a nyers, akár a pörkölt mandula, de még a belőlük készült mandulavaj is képes csökkenteni mind a trigliceridek, mind pedig a koleszterin mennyiségét a vérben. 4-6 hetes mandulakúrát követően a rossz koleszterinszint jelentősen csökkent, mig a jó koleszterin mennyisége enyhe növekedést mutatott, ami valószinűleg a mandulában található egyszeresen telitetlen zsirsavaknak és a béta-szitoszterolnak köszönhető. Bizonyitották, hogy minél több mandulát eszünk, annál inkább csökken a rossz koleszterin mennyisége a vérben. Napi 68 g mandula elfogyasztása mind egészségesekben, mind magas koleszterinszintben szenvedőkben javitja a vér lipidszintjét. (Egészséges esetekben is lehet a koleszterinszintet csökkenteni, ha a mennyiség az első hatáérték közelében van.) A cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlható a mandula fogyasztása. Ugyan nem fogja javitani a szervezet inzulinérzékenységét, de csökkenteni fogja a cukorbetegséggel járó magas vérzsirszintet, igy megelőzheti a cukorbajra jellemző érszövődmények kialakulását. Mindezek alapján elmondható, hogy a mandula remek koleszterinszint csökkentő, ezért rendszeres és mértékletes fogyasztása mindenki számára igen ajánlott.

Testsúlycsökkentő hatás

Az elhizás világszerte az egyik legnagyobb egészségügyi probélmának számit. Számos értendet és életmód verziót dolgoztak már ki annak érdekében, hogy segitsenek a felesleges kilók leadásában. A mandula is része lehet egy ilyen súlycsökkentő programnak, bár efelett még vitatkoznak. Egy vizsgálat adatai szerint a 6 hónapon át, napi 100 g mandulát fogyasztóknál semmilyen súlycsökkenés nem volt mérhető. Ugyanakkor egy másik tanulmány szerint a 24 hétig fogyasztott mandulában gazdag táplálék (84 g/nap) kedvezően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat, és jelentős súlycsökkenést eredményez. Mindezekből kitűnik, hogy a mandula egészen biztosan nem hizlal, sőt egyes esetekben fogyáshoz vezet, igy érdemes beiktatni étrendünkbe.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a mandulát köhögésre, csonterősitőnek, májbetegségekre, hasnyálmirigybajokra, valamint terhesség alatti bajok kivédésére javasolják. Azonban ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel ez idáig nem bizonyitották.


Dr. Gáspár Róbert