My Instagram

21. Üzembiztos formula

Együnk többet, és csökkentsük a súlyunkat!

Az Egyesült Államokban minden második felnőtt túlsúlyos. Az elmúlt húsz év során kipróbált, egyre bonyolultabb diéták ellenére az átlagember most két-három kilóval súlyosabb. Az ország egyik legnagyobb karosszékgyára azt állítja, hogy öt centivel meg kellett szélesítenie az átlagos székméretet, hozzáigazítandó az egyre terjeszkedő amerikai csípőhöz.

Ez félelmetes. Van az éremnek derűsebb oldala is?


  Persze hogy van. Mindannyiunkban ott van egy ideális Mrs. és Mr. Goodweight (a megfelelő súlyú hölgy, ill. úr – a ford.), csak talán az elbátortalanodás üledékei alá rekedt, vagy az elkényeztetés bugyrai mélyén rejtőzik, de az is
lehet, hogy a téves elgondolások halmai mögött bújik meg. Ezt a képzeletbeli személyt elő kell szólítani, ki kell szabadítani.

Hogyan vigyük végbe mindezt?

  Neki kell látnunk, hogy a régóta bennünk rejtőző egészséget és energiát helyreállítsuk. Azáltal, hogy megtaláljuk, kialakítjuk azt az életmódot, amellyel fenntartjuk egészségünket, megnöveljük energiánkat, csökkentjük a megbetegedés kockázatát, visszafogjuk az élelemre kifizetett összegeket, és lehetővé tesszük, hogy annyit együnk, amennyi jólesik, s mégis fogyjunk anélkül, hogy éhesnek éreznénk magukat.

Ez csak egy álom!

  Nem. Túlsúly akkor keletkezik, amikor az elfogyasztott kalóriamennyiség felülmúlja, meghaladja azt a kalóriamennyiséget, amelyet a szervezet fizikai tevékenységre és funkcióinak fenntartására felhasznál, a fennmaradt kalóriákat pedig zsír formájában tárolja. Amikorra 3500 többletkalória összegyűlik, fél kiló zsír rakódik le. Ha a napi étrendhez hozzáteszünk egy darabka vajat (100 kalória), ez évente majd öt kiló többletre rúg. Másrészt viszont, ha hét napig elhagyjuk a desszertet (500 kalória) fél kiló testzsírt távolítunk el.
  A siker titka abban rejlik, megtaláljuk-e a módját annak, hogy kevesebb kalóriát vegyünk magunkhoz anélkül, hogy kevesebb ételt fogyasztanánk.

Ellentmondásosan hangzik!

  A világ ma tele van ellentmondásokkal. A népszerű magazinok és a tévé képernyője telis-tele van gyönyörű, karcsú emberekkel – és persze gazdag, hizlaló ételeket bemutató színes hirdetésekkel. A szupermarketek huszonötezer, ügyesen becsomagolt kalóriasűrítmény-félét kínálnak, teljes összhangban a magazinokkal, amelyek a legmodernebb, legfrissebb, sebtében összetákolt étrendet ajánlják. Szinte minden utcasarkon gyorsbüfék csábítanak előre csomagolt, azonnal elvehető szolgáltatásaikkal – pedig a táplálék az, amit elvettek belőle.
  Látjuk, hogy a modern élelmiszeripar az olcsó, alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű táplálékokat drága, magas kalóriatartalmú, kis terjedelmű “kalóriabombákká” alakította át. Ma már lehetséges az, hogy néhány harapásnyi táplálékkal kalóriadús ételt fogyasszunk. Nem csoda, ha az emberek úgy érzik, éhesek és kielégületlenek maradtak, s ezért azután túleszik magukat!
  Hogyan történik mindez? Az eljárás során három kilogramm cukorrépát meghámoznak, megfosztják nagy tömegű rost- és tápanyagtartalmától, s létrehoznak fél kiló tiszta cukrot. A cukor és más, finomított élelmiszerek ma az elfogyasztott kalóriák 20 százalékát teszik ki.
  A gyártási folyamat során vesznek 10-14 kukoricacsövet, és kivonnak belőle egy evőkanál kukoricaolajat, ami a maga 110 kalóriájával egy nyeletre lenyelhető! A kivont olajok és zsírok alkotják a napi kalóriamennyiség további 20 százalékát.
  A rost- és tápanyagaitól megfosztott, alkohollá átalakított magvakból származik további kilenc üres kalória, amit sokan vesznek magukhoz nap mint nap.
  Adjuk össze! A modern nyugati étrend majdnem 50 százaléka feldolgozás útján nyert, koncentrált, tápanyagaitól és rostjaitól megfosztott kalóriát tartalmaz. Holtbiztos formula az elhízáshoz!

Hogyan kezdjünk hozzá a fogyáshoz?

  Ha szeretünk enni, de fogyni akarunk, akkor

EGYÜNK TÖBB
  – friss és párolt zöldséget, de bánjunk óvatosan a szószokkal és salátaöntetekkel,
  – teljes magvakat, főtt gabonaneműeket, barna rizst, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, főtt tésztát,
  – gumósokat és más zöldségféléket – burgonyát, yamgyökeret, úritököt és mindenféle babot, lencsét, borsót,
  – friss, egész gyümölcsöket.
  Ezek a táplálékok természetes mivoltukban laktatóak, táplálóak, olcsók, és kevés bennük a kalória.

EGYÜNK KEVESEBB
  – finomított, feldolgozott és koncentrált táplálékot – kalóriatartalmuk magas, és magas az áruk is, viszont kevés bennük a táplálék és a rost,
 – mogyoróféléket, húsokat és zsírban gazdag tejtermékeket – noha ezek táplálóak és kicsi a tömegük, viszont magas a zsír- és kalóriatartalmuk (a húsok, sajtok például 60-80 százalékban zsírból állnak) és kevés bennük a rost.

  Mit tehetünk még?

    • Igyunk sok vizet, napi 6-8 pohárral. Próbáljuk ki a gyógyteákat, ásványvizeket vagy az egyszerű tiszta vizet. A szódát (a szénsavas italokat) tartogassuk különleges alkalmakra.
    • Gyalogoljunk tempósan mindennap. Szorítsuk rá magunkat, hogy addig csináljuk, amíg 30–60 percig már kimerülés és kifulladás nélkül tudunk gyalogolni.
    • Tudatosítsuk magunkban a gyenge pillanatokat! Egy süteményt tucatnyi követ. Ne együk meg az elsőt se!
    • Ne vásároljunk problémás ételeket! Ha nincsenek körülöttünk, nem leszünk kitéve a kísértésnek.
    • Ha unatkozunk, csalódottak vagy magányosak vagyunk, menjünk el sétálni, igyunk meg egy pohár vizet,
olvassunk el egy könyvet, vagy hívjuk fel az egyik barátunkat. Vagy akár ünnepi tort is ülhetünk olyan természetes ételekből, mint a szőlő, az ízletes, lédús dinnye, vagy a ropogós répaszeletek.
    • Vonjunk be lelki erőforrásokat is! Isten viruló egészségre, jólétre alkotott minket is. Ideje, hogy véget vessünk azoknak a kiegyensúlyozatlan, félig-meddig éhezés jellegű diétáknak, amelyek elcsüggesztettek, kielégületlenné tettek és sóvárgóvá, hogy még többet együnk. Fogjunk hozzá egy olyan életmód kialakításához, ami rendbehozza szokásainkat és elindít az egészséges élet felé. Ha elkerüljük a népszerű irányzatokat és a megfelelő ételeket választjuk, többet ehetünk, és akár heti fél kilót is fogyhatunk.