My Instagram

Uborka

Az uborka már régóta ismeretes itt hazánkban és már nagyon régóta termesztjük is. Testünkre élettani szempontból nagyon jó hatással van, de egyúttal előszeretettel használják a szépségiparban is alapanyagként.

Az uborkára van aki India őshonos növényeként gondol, de vannak, akik Afrika trópusi területeiről származtatják.

Azoknak van inkább igaza, akik Indiából származtatják, ugyan is bebizonyított, hogy a K.e.időkből találtak már uborka magot DK-Ázsiában. Hazánkban nagyon kedvelt, mint konyhakerti növény.
3 fajtája van: konzerv, elrakható uborka, saláta uborkaként ismert, valamint kígyó-félhosszú uborka.

A zöldségek közül az egyik legegészségesebb.

Tápértéke

Jelentős az élettani hatása. Nagyon nagy százalékban (96%) vizet tartalmaz, valamint gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kálciumban, szénhidtrátban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). A káliumtartalma segíti a vesék működését. A legtöbb érték, kutatások szerint a héjában van, ezért lehetőleg ne menjen feleslegbe a felhasználás során. Az uborkát kétféleképpen is hasznosítjhatjuk, egyrészt uborkaléként megihatjuk. Keverhetjük más zöldséggel is, mint pl, petrezselyemlével, aminek vízhajtó hatása kiválló, vagy akár répalével.

Ha jobban szeretnénk méregteleníteni, akkor pedig keverjük spárga, vagy zöldborsó stb lével.

Az uborkát érdemes egész évben fogyasztani nyersen, salátaként, vagy csak úgy. Ugyan is ha hosszú távon fogyasztjuk bőrünkre és hajunkra nagyon jó hatással van. Javít mind a kettő tónusán állagán. Egész megjelenésünk, fittebb egészségesebb lesz. Az uborkának nagy jelentősége van a lúgosítás szempontjából, ezért a zöldségekből összeállított lúgosító étrend biztosítja az számodra a megfelelő tápanyagellátást. Javasoljuk biotermesztésű termények nyersen fogyasztását. Lúgosító étrendedet tegyed teljessé.

Gyógyhatása

Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltózhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Nemcsak szépítőszernek használjuk, de gyógyítani is lehet vele.

Rovarcsípés

A rovarcsípés általában fájdalommal, daganattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, különösen kisgyereknél, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhecske csípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet mint egy bolha. Ha érezzük a csípést, szét is morzsoljuk a kicsi fekete rovart, de már késő. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. S a legtöbb amit tehetünk, hogy a vizes fejbe alakuló pattanásra hintőport szórhatunk. Ha időben intézkedünk uborka-lével, vagy péppel, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.

Sérült, vörös bőr

Ha vörös a bőr, valami által meg lett sértve. Lehet az erős kisugárzás, vagy napsütés. A lázas sérült bőrre legjobb ha borogatást teszünk lemezvágóval pépesített uborkából egy két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye, így sérülés nélkül megúszhatjuk a veszélyes kiruccanást.

Bőrkiütés

Előfordul, hogy kirándulás folytán kivörösödik bőrünk, és kiütések keletkeznek. Az okát nem tudjuk fölfedni, csak gyanítjuk, hogy a természetet járva, utunk során valamilyen mérgező növénnyel akadtunk össze. Elég egy érintés a bőrre, hogy kiütések jelenjenek meg, amelyek viszketnek, végül vizes pattanásba fejlődnek, aminek elkaparás a végső sorsa. A kellemetlen vakaródzás napokig is eltarthat, akár ki is sebesedhet. Mindezt megelőzhetjük, ha a kezdet kezdetén uborkalét, vagy pépet teszünk a kipirosodott bőrre.