My Instagram

Kakukkfű

Kakukkfű
(Thymus serpvüum)
Északi kakukkfû

Hazánkban számos kakukkfű-faj és keverékfaj él vadon. Népi nevei: vadcsombor, tömjénfű, balzsamfű, mézfű, démutka. Napos mezsgyéken, cserjésekben, ritkás erdőszéleken élnek, sőt az északi kakukkfű a kis hangyabolyokon is szívesen megterem. Sok fényre és melegre van szüksége, homokon vagy mészköves talajon él.

A déli hőségben lilás-tarka virágzatából aromás illat árad. mely odacsalogatja a rovarokat és a méheket. Ezek a sajátos illatú csodálatos virágok mindig is vonzottak: gyermekkorom óta szeretem a kakukkfüvet. A kerti kakukkfű (Thymus vulgáris) hazánkba a XI. században került a Földközi-tenger vidékéről. Nemesített és újra elvadult változatai közül válogathatunk kertjeinkben. Az északi kakukkfüvekkel szemben a keni kakukkfű fásodó szárú, eléri a félméteres magasságot. Gyógynövénynek mindegyikük felhasználható.

Már az antikvitásban jól ismerték a kakukkfüvét. A hagyomány azt mondja róla: „A kakukkfű töményen fűszeres és aromás. Serkenti a vizelet-kiválasztást és a menstruációt, elősegíti a vetélést, normális szülésnél, pedig meggyorsítja a gyerek világrajövetelét az anyai testből. A belőle készített ital tisztítja a test belső nemes részeit."

Hildegard von Bingen úgy említi a kakukkfüvet, hogy az jó orvosság lepra, bénulás és ideg-megbetegedés ellen. AKI reggelente kávé helyett egy csésze kakukkfűteát iszik, hamarosan érzi gyógyító hatását: szellemileg felfrissít, jót tesz a gyomornak, elmulasztja a reggeli köhögést és általában jó közérzetet teremt.

Kakukkfűből, kamillából és napon szedett cickafarkból száraz gyógyfüves pakolás készíthető, amely a felsorolt növényekből készített tea egyidejű használatával segít az arc idegeredetű fájdalmain. Ha görcsök is jelentkeznek, akkor száraz korpafűpárnát is használjunk.

Egy 79 éves parasztember már 27 éve szenvedett súlyos arcidegzsábában. Többször meg is operálták. Akkor szedte össze ezt a betegséget, amikor egyszer a mezőről teljesen átázva ment haza, és mint polgármestert sürgősen megbeszélésre hívtak. Nem akarta az időt fecsérelni az átöltözéssel. Betegségének az utolsó hónapjaiban az arca rettentő fájdalmak közepette eltorzult. A svédfüves borogatás hozott először némi enyhülést. De csak az előbb felsorolt, napon gyűjtött növényekből készített párna felhelyezése után fordult jóra hirtelen az állapota. De a gyógyteát fogyasztotta azután is, hogy az arcidegzsábája elmúlt.

Gyerekem 4 éves volt, amikor tífuszon esett át, ami után sehogy sem tudott erőre kapni. Két éven át sok mindent kipróbáltunk - eredmény nélkül. Azután egyetlen egy, kakukkfűből készített 20 perces fürdő után, amit úgy tanácsolt nekem valaki, valósággal egy másik gyerek lépett ki a kádból. Mintha kicserélték volna, mert attól a naptól kezdve láthatóan elkezdett iperedni és minden baj elkerülte.

A kakukkfüvet virágzáskor, júniustól augusztusig szedjük: az a legjobb gyógyhatású, amelyet déli napsütésben szedünk le. A virágot egy üvegbe tesszük, tíz napig olajban áztatjuk, de szirupot is készíthetünk belőle. A kakukkfű-olajat bénulás, szélütés, szklerózis multiplex, izomsorvadás, reuma és ficam esetén használjuk.

Külsőleg és belsőleg egyaránt használható gyomor-, menstruációs valamint altesti görcsöknél. Naponta két csészével kell meginni belőle. Görcsök esetén napon szedett és szárított virágjából és szárából pakolást készítünk. Lefekvés előtt ezt a párnát egy serpenyőben megmelegítjük és a gyomorra, vagy az altestre tesszük. Daganatok és zúzódások, valamint idült reuma gyógyítására is ajánlható a gyógynövénypárna.

A légutak megbetegedése, a broncnus erős váladékozása és tüdőasztma, de még szamárköhögés esetén is régi, jól bevált gyógyszer a kakukkfű és a lándzsás útifű 1:1 arányú keveréke. Vegyünk egy csésze hideg vizet, tegyünk bele egy szelet citromot és adjunk hozzá egy teáskanalnyit ebből a keverékből. Fél percig áztassuk. A teát jó forrón kell fogyasztani kortyonként. Mindig, naponta négyszer-ötszor frissen készítsük. Tüdőgyulladás veszélye esetén óránként kortyolgassuk - es a hatas nem marad el. Szerencsére sok anya még nem feledkezett meg a kakukkfűről. De nagyon sokszor nem ügyelnek arra, hogy a hűtőszekrényből elővett italokat nem szabad azonnal a gyerekkel megitatni, mert krónikus bronchitist idéz elő, ami a későbbiekben nehézlégzéssel együttjaró tudőtáguláshoz vezet.

A kakukkfű-tinktúrát (lásd a Felhasználási módoknál) gyengén fejlett gyermekeknél bedörzsölésre használjuk, hogy a végtagjaik erősödjenek. Ezt a bedörzsölést a sklerosis multiplex esetén is érdemes elvégezni.

Mennyi szenvedést kerülhetne el egyik-másik család, ha beteg gyermeküket idejében elkezdenék kúrálni kakukkfűvel: legyen az tea vagy fürdő. A kakukkfú-fürdő egészséges alvást biztosít a nyugtalan vagy ideges gyermeknek. Felnőtteknél, pedig megszünteti az ideges túlfeszítettséget és depressziót: ilyen fürdők után rövid időn belül egészségesek lesznek.

Nem szabad átsiklani afelett, hogy a kakukkfű az iszákosság egyik legfőbb ellenszere. Egy jó marék kakukkfüvet teszünk egy liter forrásban lévő vízhez, lefedjük és két percig állni hagyjuk. A teát termoszba töltjük és minden negyedórában egy evőkanállal adunk belőle az alkoholistának. Émelygés, hányás, erős székelési és vizelési inger, izzadás jelentkezik, de emellett erős éhség- és szomjúságérzet. Ha visszaesés következik be, ami kezdetben elkerülhetetlen, a kúrát meg kell ismételni.

Epilepsziás rohamoknál is alkalmazható a kakukkfű. A teát nem a rohamok felléptekor kell fogyasztani, hanem kúraszerűen egész évben, két-három hétig 10 napos szüneteket iktatva közbe. Ajánlott mennyiség: napi két csésze.

A kakukkfű szirupja nagyon ízletes. Meghűléskor evés előtt adjuk be.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teafőzet: 1 púpozott teáskanálnyi kakukkfüvet leöntünk 74 liter forrásban lévő vízzel, rövid ideig állni hagyjuk.

Fürdő: egy teljes fürdőhöz 200 gramm növény szükséges (lásd az Általános részben a teljes fürdőknél)

Kakukkfű-tinktúra: déli napsütésben szedett virágzattal lazán megtöltünk egy üveget, 38-40%-os gyümölcs- vagy gabonapálinkával felöntjük, és két hétig állni hagyjuk a napon.

Kakukkfű-olaj: déii napsütésben szedett virágzattal lazán megtöltünk egy üveget, és hidegen préselt olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj két ujjnyi vastagon ellepje. Két hétig a napon vagy meleg kályha közelében állni hagyjuk.

Növénypárna: párnahuzatba töltjük a növényt.

Kakukkfű-szirup: napfényes időben szedett virágját és szárát az üvegbe töltés közben vizes kézzel benedvesítjük. Nyerscukorral felváltva rétegesen rakjuk, közben jól lenyomkodjuk. Körülbelül három hétig hagyjuk állni a napon. Amikor leszűrjük, a cukorral átitatott virágokat és szárakat kevés vízzel lemossuk, amit a sziruphoz öntünk. Ezt a szirupot aztán lassú tűzön, a legkisebb fokozaton dunsztoljuk, főzni nem szabad. A szirup se túl híg, se túl sűrű ne legyen, ezért egyszer-kétszer lehűtjük, hogy megnézhessük az állagát.
loading...