My Instagram

Apróbojtorján

Apróbojtorján vagy Párlófű
(Agrimonia eupatoria)

Patikai párlófűnek, agármonynak, bojtorjánospárlónak. hebeborosánnak, királynéasszony káposztájának, Szent Pál füvének is mondják. Már maga a „királynéasszony káposztája" elnevezés is jelzi, milyen nagyszerű gyógynövénnyel van dolgunk. Napos, száraz területeken, utak mentén, erdőszéleken, mezsgyéken és rézsűkön, dombokon és lejtőkön, ritka erdőségekben és romok körül tenyészik. Kis, sárga virágai nyúlánk fürtökben fejlődnek, hasonlatosan az ökörfarkkóróhoz. Az egész növényt lágy szőrök borítják, 10 cm hosszú levelei szárnyaltak. 80 cm magasra is megnő. A rózsafélék családjába tartozik, mint a palástfű. Az apróbojtorjánt a virágzás idején, júniustól augusztusig keli gyűjteni. Ennek a gyógynövénynek a története is a messzi múltba nyúlik vissza. Már a régi egyiptomiak ismerték. Torok- és mandulagyulladásnál igen kiváló hatású. De adhatjuk anginára, szájpenészre és a száj nyálkahártyájának gyulladására. Azok, akik hivatásuknál fogva sokat beszélnek, vagy énekelnek, megelőzés céljából naponta öblögessenek apróbojtorjánteával, Levele gyógyítja a vérszegénységet és jó sebekre, javulást hoz reuma, lumbago, emésztési zavarok, májcirózis, májpangás és lépmegbetegedés esetén. Naponta két csésze teát is megihatunk belőle.

Mindenkinek megérné a fáradságot, ha évente egyszer-kétszer apróbojtorján-főzettel készített gyógyfürdőt venne (lásd a Felhasználási módoknál). Skrofulás gyerekeket naponta meg kellene fürdetni benne. Összehúzó hatása miatt és gyógyító alkotórészei révén egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek. Dr. Schierbaum írja: „Naponta háromszor egy csésze tea gyógyítja a szívnagyobbodást, gyomor-, béltágulatokat és tüdőtágulást, továbbá a vesebántalmakat és hólyagpanaszokat, ha a teát kúraszerűen alkalmazzuk. Visszértágulat és altesti fekély gyógyításához az apróbojtorján kenőcs javallt (lásd a Felhasználási módoknál), amelyet ugyanúgy használunk, mint a körömvirág-kenőcsöt. - Májbántalom esetén teakeveréket ajánlunk: 100 gramm apróbojtorján, 100 gramm galaj és 100 gramm szagosmüge kell hozzá. Ebből naponta egy csészével kell meginni éhgyomorra, majd napközben kettővel, kortyonként.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: 1 púpozott apróbojtorjánt adunk V4 liter vízhez, forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Fürdőhöz: teljes fürdőhöz 200 gramm szükséges (lásd az Általános részben a Teljes fürdő-nél).

Teakeverék májpanaszok esetén: apróbojtorjánt, közönséges galajt, szagosmügét 1:1 arányban összekeverünk, ebből 1 púpozott teáskanálnyit adunk V4 liter vízhez, forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Kenőcskészítés: egy összemarék apróra vágott levelet, virágot és szárat 250 gramm disznózsírral elkeverünk (lásd a Kenőcskészítés-nél az Altalános rész-ben).