My Instagram

40. A reggeli


Repülőrajttal indított nap

Sok ember, amikor kikászálódik az ágyból, rá sem tud nézni a táplálékra. Egy gyorsan felhajtott csésze kávé a felnőttek bevett, gyakorlattá vált reggelije. Egyre több gyermek is úgy érkezik az iskolába, hogy még semmit sem evett.

Miért fontos a reggeli?

  Egy tudóscsoport tíz évet töltött azzal, hogy a különféle reggelik hatását tanulmányozta, összevetve azokkal a különböző életkorú emberekkel, akik egyáltalán nem reggeliztek. Így összegeztek: “A jó, kiadós reggeli felnőttnek és gyermeknek egyaránt segíthet abban, hogy kevésbé legyenek ingerelhetők, ugyanakkor hatékonyabbak és energikusabbak lesznek.”
  A legújabb tanulmányok az egészséges reggelit összefüggésbe hozzák azzal, hogy a napjukat így kezdők örvendenek.
  A jó reggeli mellesleg éppen az, ami a napi kalóriamennyiség egyharmadát nyújtja. Kezdjük a napot néhány friss gyümölccsel, teljes búzából készült cereáliákkal, teljes kiőrlésű búzából sütött kenyérrel, és tapasztalni fogjuk, hogy energiaszintünk egész délelőtt a csúcson marad.

Mi a baj a narancsléből és süteményből álló reggelivel?

  Olyan dolgokra is szükségünk van, amelyekben több a rost. A rost vizet szív fel, amint a gyomron és a beleken áthalad. Az így keletkező szivacsos állagú anyag úgy működik, mint egy barikád az ételrészecskék útjában, amelyeket széttagol, elválaszt egymástól, s így nem szívódnak fel olyan gyorsan.
  A rostszegény, cukrozott ételek és italok gyorsan bekerülnek a véráramba, és hirtelen megemelik a vércukorszintet, majd ugyanilyen gyorsan hagyják visszaesni. Ez ad magyarázatot arra, hogy energiaszintünk és hatékonyságunk miért esik vissza a délelőtti órákban, ha rostszegény vagy rost nélküli táplálékot fogyasztottunk reggelire.

De én nem vagyok éhes a kora délelőtti órákig!

  Sokan éreznek így, s ennek legvalószínűbb oka, hogy jól bevacsoráztak. Amikor aludni térnek, gyomruk még szorgalmasan emészti a táplálékot. Ám a gyomornak is pihennie kellene! Egy kimerült gyomor nem érzi, hogy most aztán jó sok reggelit kellene kapnia.
  A megoldás:
    • Könnyű vacsorát együnk, legalább négy órával a lefekvés előtt.
    • Ne igyunk és ne együnk semmit – esetleg csak vizet – a vacsora és a lefekvés közötti időben.

Ha kihagyjuk a reggelit, ez nem segít hozzá, hogy lefogyjunk?

  Meglepő, de nem. Az Iowa Breakfast Studies nyilvánvalóvá tette, hogy a reggeli elhagyása nem jár a súlycsökkenés előnyével. Sőt inkább előnytelen, hiszen akik kihagyják a reggelit, felfokozzák éhségérzetüket, s több ropogtatnivalót és ételt vesznek magukhoz a nap fennmaradó részében, hogy a hiányt pótolják. Hatékonyságuk terén viszont jelentős visszaesést tapasztalnak a reggeli, délelőtti órákban.

Nincs időm reggelizni!

  Elterjedt szokás, hogy késő éjjelig fennmaradunk, majd reggel addig alszunk, ameddig csak lehet. Bár néhányan hatékonyabban dolgoznak éjjel, többségünknek nem jó ez az időbeosztás.
  Próbáljunk elég hamar ágyba kerülni, hogy korán kelve felfrissültnek érezzük magunkat és legyen időnk mindenre. Kezdjük azzal a napot, hogy megiszunk egy vagy két pohár vizet, amellyel átöblítjük és felfrissítjük a gyomrunkat. Mozogjunk – például tehetünk egy tempós, kiadós sétát. Majd zuhanyozzunk le és öltözzünk a naphoz illően. Ezután készítsünk és fogyasszunk el egy meleg reggelit.
  Ez a gyermekek esetében is működik. Tegyük ágyba őket elég korán ahhoz, hogy csatlakozhassanak a családhoz a reggeliző asztal körül.
  A jó reggeli fokozza energiánkat, növeli koncentrálóképességünk időtartamát és jó közérzetet nyújt. Kevésbé leszünk hajlamosak arra, hogy étrendünket nassolgatással borítsuk fel. Érzelmeinken is jobban tudunk uralkodni így!