My Instagram

38. Emésztés

Ami a nyelés után történik

A táplálék fő alkotóelemei a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok, a táplálék energiáját ezek viszik át a testbe. A szervezet megfelelő módon és sorrendben emészti meg ezeket. Az egyszerű szénhidrátokat (cukrok) gyorsan megemészti, míg a zsírok emésztése jóval tovább tart. A fehérjéké és az összetett (komplex) szénhidrátoké (keményítők) pedig valahová a kettő közé esik.

Jótékony hatású lehet, ha például az egyik étkezésnél keményítőtartalmú, a másiknál pedig fehérjetartalmú
táplálékot fogyasztunk?


  A természet nem támogatja ezt az elgondolást. Az összes növényi és néhány állati eredetű táplálék szénhidrátok, fehérjék és zsírok kombinációja. A brokkoli és a borsó például elégséges százalékban tartalmaz fehérjét, és még a salátában is van egy kevéske zsír.

  Ha tiszta szénhidráttartalmú ételhez szeretnénk jutni, fehér cukrot vagy keményítőüledéket kellene fogyasztanunk, azt tehát, ami akkor marad vissza, ha a glutént (sikér) már eltávolították a fehér lisztből. Tisztán fehérjét tartalmazó ételt nyerhetünk akár a tojás fehérjéjéből, vagy a száraz, érett gomolyatúróból. Tisztán zsírtartalmú ételt fogyaszthatunk, ha megeszünk néhány evőkanál vajat vagy főzőolajat. Ilyen “tiszta” tápanyagok nem fordulnak elő a természetben, de iparilag előállíthatók.

Hogyan bánik a gyomor a táplálékunkat alkotó különböző elemekkel?

  Az emésztés az a folyamat, amelynek során a szervezet alkotóelemeire bontja a táplálékot. A szénhidrátok cukorja és keményítője glükózzá válik, a zsírok zsírsavakká, a fehérjék aminosavakká alakulnak át. A vér pedig a belekből felszívja ezeket az anyagokat.
  Az emésztésnek csak egy része történik a gyomorban. A többi a szájban és a belekben megy végbe. A szénhidrát emésztése bámulatos módon már a szájban, a nyállal kezdődik és a gyomorban folytatódik. A fehérjeemésztés a gyomorban kezdődik és a belekben folytatódik. A zsír kizárólag a belekben emésztődik.

Az ételek savas vagy lúgos volta hatással van-e erre a folyamatra?

  A gyomornak három alapvető funkciója van:
    • A táplálékrészecskéket izommunkával egységesebb méretűvé aprítja.
    • A tápanyagmasszát a szükséges állagúvá alakítja azáltal, hogy folyadékot tesz hozzá vagy szív el belőle.
    • Ezt a gyomortartalmat különböző savasságúvá formálja savas emésztőnedvek kiválasztásával. Ebben a fázisban azoknak az anyagoknak az emésztése folyik, amelyek savas közeget igényelnek.
  Amikor a gyomortartalom a belekbe jut, lúgossá válik azoknak a nedveknek a segítségével, melyeket a hasnyálmirigy választ ki. Az emésztési folyamat a belekben ér véget.

A táplálék miként befolyásolja ezt a folyamatot?

  A zsírokban gazdag táplálékok a legnagyobb kerékkötői az egészséges emésztési folyamatnak. A szervezet addig nem tudja megemészteni a zsírokat, amíg a bél emésztőnedvei nem lúgosítják és emulgeálják (a kezünkön lévő zsiradék sem távolítható el addig, amíg a szappan és a meleg víz nem emulgeálja). A testnek vannak védelmi mechanizmusai, amelyek gondosak adagolják a gyomorból a belekbe jutó zsír mennyiségét, hogy az emulgeálási folyamatot nehogy elnyomják, megakadályozzák. Ha egy étkezés alkalmával nem nagy a zsírmennyiség, alig lesz különbség az emésztés idejét tekintve. De a magas zsírtartalmú ételnek jóval hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy áthaladjon a gyomron.

Létezik ideális, kiegyensúlyozott táplálék?

  A szervezet három-négy féle teljes növényi táplálékot tud kezelni maximális hatékonysággal és minimális stresszel. Egy összetettebb étel emésztése hosszabb időt vesz igénybe és a szervezettől is több energiát von el.
  Ha az étkezések közötti időben ropogtatnivalókat, csemegéket majszolunk, felborítjuk, félbeszakítjuk a rendben zajló emésztési folyamatokat és megterheljük a gyomrunkat. Az emésztési problémák igencsak lecsökkennének, jelentéktelenné válnának, ha egyszerű táplálékokat juttatnánk a gyomorba, ha lehetővé tennénk, hogy megeméssze, és időt adnánk neki, hogy rövid ideig pihenjen, mielőtt további ételeket vennénk magunkhoz. Ideális esetben az étkezések között négy-öt órányi időnek kell eltelnie.

Ez azt jelenti, hogy a főétkezések között semmit sem szabadna ennünk?

  Igyunk egy kis vizet. A víznek nincs szüksége emésztésre. Rögtön átszalad és jól átöblít mindent. Ha mégis többre van szükségünk, válasszunk egy gyümölcsöt, vagy rágcsáljunk el egy kis nyers zöldségfélét.