My Instagram

32. Vitaminok

Megadózis mikrotápanyagokból

Emberek ezrei, akik megpróbálnak egészségesebbé válni, nagy vitamin- és ásványianyag-adagokkal mérgezik szervezetüket, ami veszélyes lehet.

Nemigen hallottunk erről...

   Ez a baj. Már évekkel ezelőtt megjelentették a minimális fogyasztásra vonatkozó értékeket és az ajánlott napi mennyiség adatait a legtöbb vitamin és ásványi anyag esetében, de a dózisok biztonságos felső határértékeit egyáltalán nem határozták meg.
  Ez azért van így mind a mai napig, mert a vitaminokat és ásványi anyagokat inkább a táplálékok, mint a gyógyszerek közé sorolták, így vetették alá őket kiterjedt, alapos, részletes vizsgálatnak, és nem is tesztelték őket úgy, ahogyan a gyógyszereket kell.

Milyen károsodások származhatnak a vitaminok és ásványi anyagok túlzásba vitt fogyasztásából?

  Az egyik veszély maga az elgondolás, hogy a nagy adag megelőzheti olyan komoly betegségek kialakulását, mint a rák, a szívbaj és a csontritkulás.
  Egyszerű tápanyagok nagy adagjai meggátolhatják más tápanyagok felszívódását. Például a túlzott vasbevitel következtében visszaszorulhat a cink felszívódása, miközben a nagy mennyiségű cinkbevitel a réz felszívódásának hatásfokát rontja le.
  Néhány vitamin csak zsírban oldódik. A többletbevitelt nem lehet kiválasztani, felszívódik, és a test zsírjában elraktározódik. Az A-vitamin mérgező adagjai (a napi fogyasztás hússzorosa) lüktető fejfájást, bőrszárazságot, berepedezett ajkakat, ízületi fájdalmakat, hajhullást okozhat. Azok a terhes nők, akik megadózisokban szedik az Avitamint, kicsinyeiket veszélyeztethetik.
  További zsírban oldódó vitaminok a D, E és K. Túlzott adagokban (a normális 3-5-szöröse) a D-vitamin károsíthatja az artériák belső falát, valószínűleg azért, mert elősegíti a plakk kialakulását.
  A vízben oldódó vitaminokról (B-komplex és C) sokáig azt gondolták, hogy nem okozhatnak semmi kárt, mert a szervezet a többletet a vizelettel ki tudja üríteni. Ám ez az elgondolás 1983-ban idejétmúlttá vált. A B6-vitamin megadózisairól kiderült, hogy idegrendszeri zavarokat idéznek elő. A vízben oldódó vitaminok túlméretezett adagjairól kimutatták: arra bírják a szervezetet, hogy pazarlóan bánjon ezekkel a tápanyagokkal. A C-vitamin megadózisai néhány embernél vesekövet idézhetnek elő.
  A megadózisok hosszú távú kihatásai még ismeretlenek. Mi viseljük a kockázatokat.

Mi legbiztonságosabb módja annak, hogy vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jussunk?

  Ideális esetben ezeket a mikrotáplálékokat ételeinkből kellene nyernünk. A természetes táplálékok bőségesek vitaminokban és ásványi anyagokban. Olyan mennyiségekben és formagazdagságban vannak jelen, hogy a szervezet könnyedén ki tudja választani és fel tudja szívni azt, amire szüksége van.
  Ha viszont a tápláléktól különválasztjuk a tápanyagokat, ha bármit is koncentrálunk a táplálékláncban, felborítjuk ezt a természetes egyensúlyt.

Mi a helyzet a korlátozott táplálékbevitelen élő emberekkel, és azokkal, akik kevés figyelmet fordítanak táplálkozásukra?

  A tudósok nem igazán aggódnak azokért, akik beveszik a napi egy multivitamin-tablettát, amely ellátja őket a néhány vitaminra és ásványi anyagra vonatkozó ajánlott napi adaggal. A kiegészítők, pótlékok ésszerű mennyiségekben talán hasznosak lehetnek.

A nagyobb vitaminadagok nem nyújtanak segítséget a stressz ellen, és nem növelik az energiaszintet?

  Nincs dokumentált bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vitamin- és ásványianyag-pótlékok energikusabbá tették volna az embereket, vagy bármilyen hatással lettek volna a stresszre. Ezek a mikrotápanyagok nem mágikus módon működnek. Nem fogják a szervezet biológiai reakcióit tempósabb lépések megtételére ösztönözni. Csak arról van szó, hogy több üzemanyag van a tankban, amitől az autó nem megy gyorsabban, csak úgy, ahogy a motor teljesítménye megengedi. Az energia pedig az olyan tápanyagokból (szénhidrátokból) származik, mint amilyenek a gabonafélék, hüvelyesek, burgonya, nem pedig a vitaminokból és ásványokból.
  Szükségünk van a mikrotápanyagokra, hogy egészségesen éljünk, de csak igen parányi mennyiségekben. Az emberek még nem jöttek rá arra, hogy az összes vitamin, amire egy hónap alatt szükségük van, beleférne egy gyűszűbe.