52. A valódi orvosság
Együnk az egészségért!
“Táplálékod legyen orvosságod!” (Hippokratész)
Ha a mai életmód kiváltotta betegségek járványszerű terjedésével szemben csatát akarunk nyerni, szakítanunk kell étrendünk halálos mértéktelenségeivel. Táplálkozzunk egyszerűbb, természetesebb módon! Létezik olyan étrend, amely nem csupán megelőzi a legtöbb gyilkos betegséget, de megszüntetésükben is segít. A táplálékok széles választékát természetes mivoltukban kell elfogyasztanunk, egyszerűen elkészítve. Ha vállaljuk a természetesebb életvitelt, megjavult egészséget és megnövekedett energiát kapunk cserébe.
Alapelvek az egész életen át tartó egészséges életvitelhez
TÁPLÁLÉK
• Tápláljuk testünket egészséges, rostban gazdag, bőséges tápanyagot tartalmazó élelmiszerekkel.
• Fokozatosan törekedjünk a vegetáriánus életvitel megvalósítására.
• Javítsuk emésztésünket: hagyjunk fel a nassolással.
MOZGÁS
• Erősítsük meg testünket, és naponkénti – lehetőleg a szabadban végzett – aktív mozgással tegyük élvezetessé az életet. Törekedjünk elérni azt, hogy napi 30 percet szánjunk erre. A gyaloglás a legbiztonságosabb és az egyik legjobb testgyakorlás.
VÍZ
• Frissüljünk fel reggelenként meleg-hideg zuhany váltakozó alkalmazásával.
• Bensőnket úgy élénkítsük és üdítsük fel, hogy naponta megiszunk hat-nyolc pohárnyi vizet.
NAPFÉNY
• Húzzuk félre a sötétítőfüggönyöket! Hadd süssön be a nap! Felvidít, sőt egészségünket is javítja.
MÉRTÉKLETESSÉG
• Éljünk kiegyensúlyozott életet! Fordítsunk időt munkára, játékra, pihenésre és kikapcsolódásra egyaránt.
Ápoljuk a társas kapcsolatokat, és fordítsunk figyelmet a lelki növekedésre is.
• Védjük testünket az olyan káros anyagoktól, amilyen a dohány, az alkohol, a koffein és a drogok.
LEVEGŐ
• Szellőztessünk naponta. Jól kiszellőztetett szobában aludjunk.
• Gyakran vegyünk mély lélegzetet. Gyalogoljunk a szabad levegőn mindennap.
NYUGALOM
• Törekedjünk a napi hét-nyolc órai alvásra. Menjünk elég korán aludni, hogy felfrissülten ébredhessünk.
• Szenteljünk időt a kikapcsolódásra is. Járjunk gyülekezetbe, menjünk kirándulni, dolgozzunk a kertben, űzzünk valamilyen értelmes kedvtelést, menjünk rendszeresen nyaralni.
BIZALOM
• A minőségi és beteljesedett élethez a lelki növekedés és fejlődés is hozzátartozik.
• A szeretet, hit, bizalom és reménység kedvező hatást gyakorol a testi egészségre is.
Alapvető irányelvek az egész életen át tartó jó egészség kialakításához
FOGYASSZUNK KEVESEBB...
...látható zsírt és olajat
– kerüljük a zsíros húsokat, a margarinokat, a főző- és salátaolajokat, szószokat, mártásokat és önteteket
– csak igen ritkán fogyasszunk vajat és olajos magvakat
– kerüljük a sütést: hirtelen sütés helyett kevés vízzel, teflonserpenyőben pároljunk
...cukrot
– korlátozzuk a cukor, méz, melasz, szirupok, piték, kekszek, cukrászsütemények, cukorkák, aprósütemények, üdítőitalok és a cukorban gazdag desszertek fogyasztását, mint például a puding és a jégkrém
...koleszterint tartalmazó ételt
– szigorúan korlátozzuk a hús, kolbászfélék, tojássárgája és máj fogyasztását
– korlátozzuk a tejtermékeket is; ha nagyon megkívánjuk, inkább fogyasszunk zsírszegény sajtokat és zsírtalan tejtermékeket, s ha fogyasztunk is halat vagy szárnyast, csak nagyritkán tegyük
...sót
– ne sózzuk az ételt se főzés közben, se az asztalnál, s korlátozzuk az igen sós termékek fogyasztását, mint amilyenek a sós lében tartósított savanyúságok, sós kekszek, szójamártások, sózott pattogatott kukorica, olajos magvak, ropogtatnivalók, perecek, ropik, fokhagymás só
...alkoholt
– minden formájában kerüljük az alkoholt, de a kloffeintartalmú italokat is, mint például a kávé, a kólafélék és a fekete tea
FOGYASSZUNK TÖBB...
...teljes gabonamagvat
– korlátlanul fogyaszthatunk barna rizst, kölest, árpát, kukoricát, búzát és rozst
– ugyancsak korlátlanul fogyaszthatunk teljes gabonából készült termékeket, például kenyeret, tésztaféléket, őrölt gabonát és kukoricalepényt
...gyökeret és hüvelyest
– korlátlanul fogyaszthatunk mindenféle burgonyát, ehetünk yamgyökeret (zsírbő feltétek nélkül)
– fogyasszuk a borsót, a lencsét és a bab minden fajtáját
...gyümölcs- és zöldségfélét
– együnk meg mindennap néhány friss, egész gyümölcsöt
– korlátozzuk a rostszegény gyümölcslevek és szirupban eltett, dobozolt gyümölcsök fogyasztását
– együnk naponta zöldségféléket is, törekedve a változatosságra
– fogyasszuk a friss salátaféléket kalóriaszegény és csak enyhén sós dresszingekkel (öntetekkel)
...vizet
– igyunk meg hat-nyolc pohár vizet naponta, s ezt alkalmanként a vízbe csavart citrommal vagy gyógyteákkal tehetjük változatossá
...tartalmas reggelit
– élvezzük a meleg, sokféle magból álló müzliket, friss gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű kenyérből készített pirítóst – indítsuk “repülőrajttal” a napot!
“Táplálékod legyen orvosságod!” (Hippokratész)
Ha a mai életmód kiváltotta betegségek járványszerű terjedésével szemben csatát akarunk nyerni, szakítanunk kell étrendünk halálos mértéktelenségeivel. Táplálkozzunk egyszerűbb, természetesebb módon! Létezik olyan étrend, amely nem csupán megelőzi a legtöbb gyilkos betegséget, de megszüntetésükben is segít. A táplálékok széles választékát természetes mivoltukban kell elfogyasztanunk, egyszerűen elkészítve. Ha vállaljuk a természetesebb életvitelt, megjavult egészséget és megnövekedett energiát kapunk cserébe.
Alapelvek az egész életen át tartó egészséges életvitelhez
TÁPLÁLÉK
• Tápláljuk testünket egészséges, rostban gazdag, bőséges tápanyagot tartalmazó élelmiszerekkel.
• Fokozatosan törekedjünk a vegetáriánus életvitel megvalósítására.
• Javítsuk emésztésünket: hagyjunk fel a nassolással.
MOZGÁS
• Erősítsük meg testünket, és naponkénti – lehetőleg a szabadban végzett – aktív mozgással tegyük élvezetessé az életet. Törekedjünk elérni azt, hogy napi 30 percet szánjunk erre. A gyaloglás a legbiztonságosabb és az egyik legjobb testgyakorlás.
VÍZ
• Frissüljünk fel reggelenként meleg-hideg zuhany váltakozó alkalmazásával.
• Bensőnket úgy élénkítsük és üdítsük fel, hogy naponta megiszunk hat-nyolc pohárnyi vizet.
NAPFÉNY
• Húzzuk félre a sötétítőfüggönyöket! Hadd süssön be a nap! Felvidít, sőt egészségünket is javítja.
MÉRTÉKLETESSÉG
• Éljünk kiegyensúlyozott életet! Fordítsunk időt munkára, játékra, pihenésre és kikapcsolódásra egyaránt.
Ápoljuk a társas kapcsolatokat, és fordítsunk figyelmet a lelki növekedésre is.
• Védjük testünket az olyan káros anyagoktól, amilyen a dohány, az alkohol, a koffein és a drogok.
LEVEGŐ
• Szellőztessünk naponta. Jól kiszellőztetett szobában aludjunk.
• Gyakran vegyünk mély lélegzetet. Gyalogoljunk a szabad levegőn mindennap.
NYUGALOM
• Törekedjünk a napi hét-nyolc órai alvásra. Menjünk elég korán aludni, hogy felfrissülten ébredhessünk.
• Szenteljünk időt a kikapcsolódásra is. Járjunk gyülekezetbe, menjünk kirándulni, dolgozzunk a kertben, űzzünk valamilyen értelmes kedvtelést, menjünk rendszeresen nyaralni.
BIZALOM
• A minőségi és beteljesedett élethez a lelki növekedés és fejlődés is hozzátartozik.
• A szeretet, hit, bizalom és reménység kedvező hatást gyakorol a testi egészségre is.
Alapvető irányelvek az egész életen át tartó jó egészség kialakításához
FOGYASSZUNK KEVESEBB...
...látható zsírt és olajat
– kerüljük a zsíros húsokat, a margarinokat, a főző- és salátaolajokat, szószokat, mártásokat és önteteket
– csak igen ritkán fogyasszunk vajat és olajos magvakat
– kerüljük a sütést: hirtelen sütés helyett kevés vízzel, teflonserpenyőben pároljunk
...cukrot
– korlátozzuk a cukor, méz, melasz, szirupok, piték, kekszek, cukrászsütemények, cukorkák, aprósütemények, üdítőitalok és a cukorban gazdag desszertek fogyasztását, mint például a puding és a jégkrém
...koleszterint tartalmazó ételt
– szigorúan korlátozzuk a hús, kolbászfélék, tojássárgája és máj fogyasztását
– korlátozzuk a tejtermékeket is; ha nagyon megkívánjuk, inkább fogyasszunk zsírszegény sajtokat és zsírtalan tejtermékeket, s ha fogyasztunk is halat vagy szárnyast, csak nagyritkán tegyük
...sót
– ne sózzuk az ételt se főzés közben, se az asztalnál, s korlátozzuk az igen sós termékek fogyasztását, mint amilyenek a sós lében tartósított savanyúságok, sós kekszek, szójamártások, sózott pattogatott kukorica, olajos magvak, ropogtatnivalók, perecek, ropik, fokhagymás só
...alkoholt
– minden formájában kerüljük az alkoholt, de a kloffeintartalmú italokat is, mint például a kávé, a kólafélék és a fekete tea
FOGYASSZUNK TÖBB...
...teljes gabonamagvat
– korlátlanul fogyaszthatunk barna rizst, kölest, árpát, kukoricát, búzát és rozst
– ugyancsak korlátlanul fogyaszthatunk teljes gabonából készült termékeket, például kenyeret, tésztaféléket, őrölt gabonát és kukoricalepényt
...gyökeret és hüvelyest
– korlátlanul fogyaszthatunk mindenféle burgonyát, ehetünk yamgyökeret (zsírbő feltétek nélkül)
– fogyasszuk a borsót, a lencsét és a bab minden fajtáját
...gyümölcs- és zöldségfélét
– együnk meg mindennap néhány friss, egész gyümölcsöt
– korlátozzuk a rostszegény gyümölcslevek és szirupban eltett, dobozolt gyümölcsök fogyasztását
– együnk naponta zöldségféléket is, törekedve a változatosságra
– fogyasszuk a friss salátaféléket kalóriaszegény és csak enyhén sós dresszingekkel (öntetekkel)
...vizet
– igyunk meg hat-nyolc pohár vizet naponta, s ezt alkalmanként a vízbe csavart citrommal vagy gyógyteákkal tehetjük változatossá
...tartalmas reggelit
– élvezzük a meleg, sokféle magból álló müzliket, friss gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű kenyérből készített pirítóst – indítsuk “repülőrajttal” a napot!